diasfm radio

Στην Υγειά Μας…

Τεύχος 1o Οκτώβριος 2019 

 

ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ : Η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας» (Π.Ο.Υ. Παγκόσμιος οργανισμός υγείας) Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1946) η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας»

 Αν αναλύσουμε τον ορισμό της θα αντιληφθούμε δύο πράγματα, πρώτον η υγεία δεν είναι μόνον θέμα που αφορά την Ιατρική αλλά και το περιβάλλον, την κοινωνία, την εργασία κ.λ.π. και δεύτερον ότι ελάχιστοι κατ΄αυτόν τον ορισμό θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν  ως υγιείς.

Θα το καταλάβουμε αυτό αν εστιάσουμε σε δύο λέξεις, στον  επιθετικό προσδιορισμό «πλήρους» και στο ουσιαστικό  «ευεξία» ( καλή ψυχοσωματική κατάσταση). Πόσους ξέρετε να  έχουν πλήρη ευεξία σε όλους τους τομείς;

ΕΠΙΛΟΓΕΣ: Ωραίοι οι ορισμοί θα πει κάποιος αλλά στην πράξη τι γίνεται; Πράγματι η δυσκολία ξεκινά στην εφαρμογή καθώς υπεισέρχονται πάρα πολλοί παράγοντες, κατ΄αρχάς ο εαυτός μας, μετά το περιβάλλον, οι συνθήκες εργασίας, το σύστημα υγείας (στην πρόληψη), τα δυσάρεστα συμβάντα στην ζωή μας, η οικονομική κατάσταση και πάρα πολλά άλλα, ων ουκ έστιν αριθμός.

Τι κάνουμε; Έχουμε δύο επιλογές, την εύκολη που είναι να παραδοθούμε στην μοίρα μας, να πούμε  «δεν είναι στο χέρι μας» και «ότι είναι να γίνει θα γίνει» κ.λ.π. δικαιολογίες για να μείνουμε άπραγοι και παθητικοί  και την δύσκολη , που είναι  να ενημερωθούμε να πιστέψουμε και να αποφασίσουμε να κάνουμε πράγματα για την υγεία μας, να δώσουμε ένα συνεχή αγώνα απέναντι στα κακώς κείμενα που μας έχει επιβάλει το σύγχρονο Lifestyle και το σύστημα, να πάμε κόντρα στο ρεύμα της εποχής και  να φύγουμε από το βόλεμα, Η υγεία μας είναι κυρίως δική μας υπόθεση. «Δεν μπορείς να βοηθάς ανθρώπους μονίμως κάνοντας γι’ αυτούς αυτό που θα μπορούσαν και θα όφειλαν να κάνουν οι ίδιοι». (Αβραάμ Λίνκολν).

Σώμα – ψυχή – κοινωνία

Τα τρία θεμέλια της υγείας μας αποτελούν τρία μεγάλα κεφάλαια: Σώμα = Διατροφή, άσκηση, Lifestyle (τρόπος διαβίωσης). Ψυχή = Πως και σε ποιο βαθμό μας επηρεάζουν τα εξωτερικά ερεθίσματα. Κοινωνία = περιβάλλον, εργασία, οικογένεια και εν γένει κοινωνικές σχέσεις. Διεξοδικά θα τα αναλύσουμε στα επόμενα.

Η διατήρηση της υγείας απαιτεί μια ισορροπία μεταξύ των σκέψεων, των συναισθημάτων και των δράσεων. Η ανισορροπία γίνεται αντιληπτή ως κούραση, άγχος, υπνηλία, έλλειψη χρόνου για κοινωνικοποίηση με φίλους ή την οικογένεια κ.λ.π.
Η μόνιμη επωδός, «δεν έχω χρόνο»
Συνήθως σπαταλάμε χρόνο σε μη σημαντικές ανάγκες, δεν χρησιμοποιούμε σωστά και ποιοτικά τον χρόνο μας.
«Μόνο όταν αρρωστήσουμε βρίσκουμε χρόνο»

 

Το σύστημα μας έχει παρασύρει σε ένα φαύλο κύκλο που είναι από τη μία οι εταιρίες τροφίμου «φάε ότι σου δίνω χωρίς να ρωτάς» και από την άλλη όταν αρρωστήσεις θα βρεις ένα «καλό» Γιατρό και οι φαρμακευτικές εταιρίες μας θα σε γιατρέψουν, όλα με το αζημίωτο φυσικά και ο χορός καλά κρατεί όσο το φαγητό και η αρρώστια γλεντοκοπάνε.
Πιστεύει κανείς ότι θα μάθει την αλήθεια από αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος του;

Ας αφήσουμε τον τέλειο ορισμό της υγείας και ας πάρουμε την πραγματικότητα, δυστυχώς τα επόμενα χρόνια ένας στους δύο θα νοσήσει από καρκίνο, κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον ένα που πάσχει από καρκίνο, καρδιαγγειακό ή διαβήτη. Αλήθεια θα ανησυχήσουμε η θα το δούμε Χριστιανικά « Για ότι κακό ο Διάβολος και για ότι καλό ο Θεός» Εμείς;

Τεμπελιά    και άγνοια

Οι εχθροί της υγείας μας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η αλήθεια βρίσκεται στους λίγους όπου πάνε οι πολλοί εκεί είναι το ψέμα.

Αποφάσισε να πας με τους λίγους, να είσαι και να νιώθεις  εκλεκτός , ωφέλιμος για τα παιδιά σου και τους δικούς σου.

Η υγεία δεν είναι ευχή είναι κατάκτηση και συνεχής αγώνας.

   Συντάχθηκε από τον Μαγριπλή Χαράλαμπο.